2024-06-16
szigetüzemű napelemes rendszer

Ismerje Meg A Szigetüzemű Napelemes Rendszert!

Napelemes rendszerek esetén fontos tudnunk, hogy létezik hálózatra visszatápláló változat, valamint a szigetüzemű napelemes rendszer. A hálózati rendszer meglehetősen elterjedt és viszonylag gyors megtérüléssel kecsegtet. A szigetüzemű napelemes rendszernek is számos előny van, az alábbiakban kifejezetten ezzel a típussal foglalkozunk.

Mit nyújt a szigetüzemű napelemes rendszer?


A legfontosabb jellemzője az elektromos hálózattól független áramellátás, ami ráadásul a telepítéssel járó beruházás után már teljes mértékben költségmentes. Mivel nincs szüksége a kiépített hálózatra, képes egymagában, gyakorlatilag önfenntartó módon termelni az elektromos energiát.

Ideális választás mindazoknak, akik az áramszolgáltatók közhálózata helyett alternatív, de megbízható megoldást keresnek. Tökéletes megoldást kínálnak akkor is, ha az elektromos hálózat valamilyen oknál fogva nem elérhető, vagy amennyiben a várható fogyasztás nagyságához képest túlságosan nagyszabású és drága beruházás lenne a hálózat bekötése.

Hol érdemes szigetüzemű napelemes rendszert telepíteni?


A szigetüzemű napelemes rendszer gond nélkül ellát árammal egy szolgáltatóktól messze eső tanyát vagy mezőgazdasági épületet. Érdemes ezt a megoldást választanunk egy nyaraló, hajó, vendégház, vadászlak vagy akár saját házunk, lakásunk esetén is. Bárhol is kívánjuk használni, előtte érdemes alaposan megfontolni és megtervezni a telepítését.

A szigetüzemű napelemes rendszer tervezése


Megkönnyítjük a magunk dolgát és a kivitelező munkáját, ha az alábbi kérdésekre megtaláljuk a pontos válaszokat:

 1. Várhatóan mekkora teljesítmény fedezi az energiaigényünket?
 2. Milyen hosszan kell megszakítás nélkül biztosítani a rendszernek a megfelelő teljesítményt?
 3. Az év melyik szakaszában használjuk a rendszert?

A munka az alapos felméréssel kezdődik. Fontos számba vennünk minden olyan gépet, berendezést, amelyek működése elektromosságot igényel. Nemcsak a fogyasztók darabszámát kell meghatároznunk, de figyelembe kell venni ezeknek a teljesítményét, azaz hogy mennyit fogyasztanak, valamint használatunk időtartamát és gyakoriságát.

Tegyük fel, hogy egy nyaralóba szeretnénk szigetüzemű napelem rendszert felhasználni. Mivel az ingatlant legfőképp csak a nyári időszakban használjuk, így a rendszert is elegendő ennek megfelelően időszakosan üzemeltetni. Egyszóval kevesebb napelem szigetüzem jellegű működése is ellátja a nyaralót elegendő energiával.

Szigetüzemű napelemes rendszer kalkulátor


A fentiekből jól látható, hogy amennyiben nem akarunk áram nélkül maradni, úgy fontos számolnunk, kalkulálnunk és szoroznunk. Értelemszerűen a rendszer kapacitását kell összehasonlítani a fogyasztás nagyságával. Ám nemcsak a várható legnagyobb napi fogyasztás mértéke fontos, de a rendszernek több nap tartalékkal is kell rendelkeznie.

szigetüzemű napelemes rendszer kalkulátor

A példa kedvéért számoljunk azzal, hogy három nap energiatartalékra van szükségünk a borús időszakok átvészelésére. Ebben az esetben a korábban meghatározott legnagyobb várható fogyasztás mértékét Wattórában (Wh) össze kell szorozni a tartaléknapok számával. Ez azonban még ad pontos eredményt, mert számolunk kell a vezetékekben és az akkumulátorokban jelentkező természetes veszteséggel is.

Amennyiben a fogyasztás értéke megvan, meg kell határoznunk a kapacitás nagyságát is. Ehhez a szigetüzemű napelemes rendszer egyik akkumulátorának a feszültségét kell összeszoroznunk a gyártó által amperórában megadott teljesítményével. A kapott összegből már könnyű kiszámolni, hogy hány darab akkumulátor szükséges ahhoz, hogy a rendelkezésre álló energia, azaz az akkumulátorok kapacitása nagyobb legyen, mint amennyit a tartaléknapokkal együtt elfogyasztunk.

Igen, egy kissé bonyolult számítás. Ráadásul, ha hibát vétünk, nem lesz elegendő áram, vagy épp feleslegesen többet tárol a rendszer. Épp ezért elengedhetetlen, hogy inkább szakemberre bízzuk a szükséges teljesítmény felmérését az igényeinknek megfelelő rendszer megtervezését.

A szigetüzemű napelemes rendszer működése


A napfényből begyűjtött és a napelemek által megtermelt energia a szigetüzemű napelemes rendszer nagy teljesítményű akkumulátoraiba kerül. Ezt a folyamatot az úgynevezett töltésvezérlő irányítja, amely az energiát átalakítva, szabályozott körülmények között az akkumulátorokba továbbítja.

Az akkumulátorok ciklikus töltését és kisülését vezérelve a 12-14 V energiát igénylő kisfeszültségű berendezések áramellátást is megoldja, valamint biztosítja, hogy az akkumulátorok ne merüljenek le. Szintén fontos szerepet tölt be a szigetüzemű inverter is.

szigetüzemű napelem

Feladata, hogy a 12V vagy 24V feszültséget a szabványos 220-230V váltóáramra transzformálja. Egyes rendszerekben a töltésvezérlő és a szigetüzemű inverter már nem különállóan, hanem egyetlen összeépített egységként üzemel.

A szigetüzemű napelem tájolása


A rosszul elhelyezett és nem megfelelően tájolt napelemek jelentős hozamcsökkenést eredményezhetnek. Érdemes tehát szakemberre bíznunk a napelemek telepítésének folyamatát. A végső teljesítményt meghatározza a napelem kapacitása, a dőlésszöge, a napsütéses órák száma és természetesen a pontos tájolása. Előfordulhat olyan speciális körülmény, amely esetén nem is tanácsos szigetüzemű napelemes rendszer telepítése.

Amennyiben a napelem fekvése kelet-nyugati iránytól északra tér el, egyáltalán nem javasolt a kiépítése. Különféle tartószerkezetek alkalmazásával, vagy alépítmény készítésével persze lehet javítani a tájoláson, ám ezek a megoldások jelentős pluszköltséggel járhatnak.

Optimális esetben a napelemek a nyugati tetőre kerülnek és 30-40 fokos dőléssel dél felé néznek, miközben felületüket merőlegesen, 90 fokos beesési szögben érik a napsugarak. Ehhez az ideális beállításhoz képest egy dél-nyugati vagy dél-keleti tájolás már 5 százalékos teljesítménycsökkenést is eredményezhet.

Telepítés előtt szükségszerű a tető teherbírásának vizsgálata. Főként lapostetők esetén fordulhat elő, hogy az anyaghasználat vagy kivitelezés miatt a tető teherbírása nem felel meg a napelemek súlyának. Értelemszerűen a biztonságunk érdekében ilyen típusú lapostetőkre nem telepíthetünk szigetüzemű napelemes rendszert.

napelem szigetüzem

Abban az esetben sem érdemes napelemet helyeznünk a tetőre, ha az túlnyomórészt árnyékos vagy a felülete túlságosan tagolt. Számolnunk kell még a fák lombkoronáival, a villanyoszlopokkal, a szomszéd épület takarásával és minden olyan külső körülménnyel, ami tartósan árnyékolhatja a napelemeket.

Nem tűnik soknak, ha a napelemek 10-20 százaléka árnyékba kerül, ám ez akár 40-60 százalékos kapacitáscsökkenést is eredményezhet!

Igaz ugyan, hogy magasabb költség árán, de lehetőségünk van napkövető rendszer kialakítására is. Ahogy az elnevezéséből is sejthető, az ilyen típusú szigetüzemű napelemes rendszer olyan speciális mozgó tartószerkezeten kap helyet, amely követi a nap mozgását.

Ennek köszönhetően gyakorlatilag képes mindig elérni a lehető legnagyobb teljesítményt. Magasabb költségének nem csupán a különleges tartószerkezet az oka, de számolnunk kell az lehetséges meghibásodásával és folyamatos karbantartásával is.

Szigetüzemű rendszer kiépítésének költségei


Amennyiben egy egységre leosztva vizsgáljuk a szigetüzemű napelemes rendszer telepítésének költségét, kiderül, hogy akár 50 százalékkal is magasabb lehet, mint a hálózatra visszatápláló rendszereké. A többletköltség oka elsősorban az akkumulátorok viszonylag magas ára és tárolókapacitásuk limitált mértéke.

Egyértelmű tehát, hogy a hálózatra visszatápláló napelemes rendszereket könnyeben elérhetjük és a költségük is hamarabb megtérül. Ugyanakkor azt is számításba kell bennünk, hogy a hálózati kapcsolattal épített rendszerekhez, működésükből adódóan elengedhetetlen az elektromos hálózat megléte, míg a szigetüzemű napelemes rendszer bárhol, kötöttségek nélkül kiépíthető.

Energiatudatosságra nevel


Valljuk be őszintén: a korlátlanul elérhető vezetékes áramszolgáltatás kissé kényelmessé, mi több, pazarlóvá tett minket az évtizedek során. Akkor is szól a televízió vagy a rádió a háttérben, ha nem figyelünk rá. Hajlamosak vagyunk égetni a lámpákat azokban a helyiségekben is, ahol nem tartózkodunk.

A telefontöltőt soha nem húzzuk ki a konnektorból és minden szórakoztató elektronikai eszközünk alvó „stand by” módban van. Mindezek hozzátartoznak napi életvitelünkhöz és nem is gondolunk bele, hogy milyen sok energiát fogyasztunk el feleslegesen.

A sziget üzemű napelemes rendszer használatával azonban más a helyzet! Mivel tisztában vagyunk vele, hogy az elektromos hálózat hiányában csakis annyi áram áll rendelkezésünkre, amennyit a rendszer előállít, így jobban odafigyelünk az energiafelhasználásunkra.

Nincs felesleges fogyasztás és energia pocsékló életmód. Idővel természetessé válik a tudatos áramfelhasználás, és közhálózat használatakor is jobban odafigyelünk a fogyasztásra. Egyszóval a szigetüzemű napelemes rendszer használatával energiatudatosságot tanulunk és ezáltal a környezetünket is jobban óvjuk.

A szigetüzemű napelemes rendszer előnyei


Talán egyetérthetünk abban, hogy a szigetüzemű napelemes rendszer rengeteg előnnyel jár. Egy környezetbarát, innovatív technológiáról van szó, amely tiszta energiát varázsol szinte bárhova, ahova szeretnénk. Lássuk, miért érdemes mellette döntenünk:

 • Áramszolgáltatótól és kiépített hálózattól független rendszer
 • Önellátó módon működik
 • Tökéletes megoldás minden olyan helyen, ahol nem lehet kiépített villamoshálózathoz csatlakozni
 • Áramszünet esetén is gondtalanul szolgáltatja az energiát
 • Éjszaka is megbízhatóan működik az akkumulátorokban tárolt energiának köszönhetően
 • Egyszerű a kezelése, szinte észrevétlenül teszi a dolgát
 • Nem szükséges semmiféle engedély, bejelentés a telepítéséhez
 • Tiszta, csendes, zöld energia, károsanyag kibocsátás nélkül
 • Telepítése után ingyenesen termeli az energiát
 • Egyszerre több napelemről is üzemel, így növelhető a teljesítménye
 • A napelemek teljesítménye az aktuális termelésüktől függetlenül összeadódik
 • Képes 5V feszültség leadására USB porton keresztül, telefonokhoz, táblagépekhez
 • Lead 12V feszültséget is, szabványos szivargyújtó csatlakozón keresztül
 • Éjjel-nappal 220V feszültségen is szolgáltatja az áramot
 • Adómentes

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás