2024-07-21
napelemes cserép

Minden, amit tudni kell a napelemes cserépről

A napelemes cserép, bár annak tűnhet, nem új találmány. Néhány évvel ezelőtt az egész világot felbolydította a magyar vívmányként fémjelzett napelem tetőcserép megjelenése, természetesen nem véletlenül. A szóban forgó szolárcserép ugyanis több szempontból is előnyösebb megoldást kínál, mint a klasszikus paneles rendszer.

A napelemek az életünk részét képezik

A napelemek néhány évtizeddel ezelőtt a luxuscikkek táborába tartoztak. A magánszemélyek körében ritkaságszámba ment a telepítésük és ez főként a rendszerek aranyárban mért költsége miatt alakult így. A megnövekedett vásárlói igényeknek, illetve a technológiai fejlesztéséknek köszönhetően, a Nap energiáját hasznosító panelek szép lassan beszivárogtak a magánszemélyek köreibe is.

Egyre több családi otthon tetőszerkezetén tűntek fel az egyedi tervezésű rendszerek, amelyek nem „csupán” az elektromos áram előállítását tették lehetővé, de a kompatibilis fűtőegységekkel karöltve, a fűtésszámla terhét is levették a háztartásban élők válláról.

Nehéz lenne negatívumot felhozni a napelemekkel szemben

A központi csillagunkat, a Napot a legideálisabban úgy képzelhetjük el, mint egy irdatlan erejű nukleáris erőművet, ami 0-24 órában árasztja felénk felfoghatatlan mennyiségű energiáját. Ezt az energiát a napelemekkel mi sikeresen „befoghatjuk” és a céljaink függvényében hasznosíthatjuk. Ha adottak a környezeti viszonyok, a napelemes rendszerek segítségével egy átlagos háztartás energiaigénye drasztikusan lecsökken.

A klasszikus megoldás: a tetőre szerelhető panelek

A napelem hallatán, a legtöbbünk lelki szemei előtt a tetőszerkezetre szerelt, sötét színben játszó kisebb-nagyobb panelek jelennek meg. Való igaz, hogy a klasszikus napelemek felhasználásának ez a legideálisabb módja. Ennek tükrében érthető a forradalmi ötlet, ami a tetőszerkezet fölé telepített panelek magukkal a cserepekkel való okos kombinálására vonatkozott. A végeredmény egy olyan energiatermelő egység, ami egyszerre látja el a klasszikus napelemes panelek szerepét, emellett pedig tökéletes tetőfedő funkcióval operál.

napelemes tetőcserép

Milyen előnyökkel számolhatunk a napelemes tetőcserép telepítésével?

Sokakban felmerülhet a kérdés, miszerint milyen előnyökkel jár a napelem tetőcserépbe való integrálása a klasszikus rendszer telepítésével szemben? Nos, a cserép napelem kombinációja elsősorban esztétikai előnnyel jár. A nagymodulos szolárrendszerek, legyenek bármilyen hatékonyak, megbontják az ingatlan tetőszerkezetének egységét, ezáltal rontva az egyébként ízléses összképen.

A napelemes cserép esetében erről szó sincs, hiszen a szóban forgó panelek, hála az okos tervezésének és profi kivitelezésének, magas színvonalú esztétikai értéket képviselnek. Nem mehetünk el amellett sem szó nélkül, hogy vannak bizonyos épülettípusok, amelyek tetőszerkezeti koncepciója nem teszi előnyössé a klasszikus modulok telepítését. Ezeknek az ingatlanoknak nyújt ideális, nem utolsósorban pedig energia- és környezetbarát megoldást a napelemes cserép telepítése.

Fontos tudnivaló a napelemes cseréppel kapcsolatban

A napelemes cserép telepítésének kétségtelenül vonzó lehetősége előtt fontos tudni, hogy a szóban forgó szolárcserepeket, kisebb mennyiségben ugyan, de hagyományos tetőfedő panelekkel kell társítani, a kielégítő végeredmény érdekében (ennek részleteit később taglaljuk). Jelen pillanatban a tetőfedés csak egy bizonyos egységével kombinálhatóak össze ezek a modern cserepek. Ennek oka a két elem azonos geometriája: egyik a másikkal gond nélkül összefésülhető, mert homogén szerkezetet ad.

Maximálisan működő védelmi funkció a mostoha viszonyok kereszttüzében

A szóban forgó rendszer homogén szerkezete más előnyökkel is jár. Ezek az előnyök különösen a mostohább időjárási viszonyok közepette nyernek fokozott relevanciát. Természetesen a fagy- és vízállóságról beszélünk. E kétségtelenül számottevő területeken a napelemes cserép szintén jelesre vizsgázott. A másik nagyszerű tulajdonsága a szerkezetnek, hogy egység lévén, az adott ingatlan tetőszerkezetének védelmi funkcióját sem töri meg.

Kiknek ajánlott a napelemes cserép telepítése?

Kik azok a személyek, akik a leginkább profitálhatnak az említett modern technikai megoldás kivitelezésével? Nos, elsősorban azoknak érdemes komolyabban mérlegelni a kérdést, akik új ingatlanépítésben gondolkodnak. Az újépítésű házak kivitelezése során egyébként is mérvadó kritérium a mindent felülíró energiahatékonyság. Az energiabarát rendszerek telepítését, illetve a környezetbarát elvek gyakorlatban való alkalmazását a kiemelkedő esztétikai értékekkel bíró napelemes cserép koronázhatja meg.

Korszerű tetőfelújítás modern köntösben

Persze nemcsak az új ingatlanok építésekor merülhet fel igény a napelemes cserép telepítésére. Abban az esetben, ha nagyobb volumenű tetőszerkezet felújítás előtt állunk és ezt mindenképpen a szolárcserép már említett rokoncseréppel kívánjuk megvalósítani, érdemes komolyan megfontolni a beruházást.

Az egyik leggyakoribb kérdés: ideális helyen van-e az otthonom?

A tapasztalat azt mutatja, azokat a személyeket, akiket gondolatban foglalkoztat a napelemes cserép telepítése, könnyen eltántoríthatja a konkrét cselekvéstől azon félelmük, hogy a korszerűsíteni kívánt ingatlan nem ideális fekvésű. Természetesen, erről a helyszínre kiszálló szolárcserép telepítésével foglalkozó cég munkatársai tudnak érdemben nyilatkozni, így kár azon előzetesen keseregni, hogy a környezeti viszonyok esetleg nem ideálisak.

cserép napelem
roof solar energy on the tibetan plateau

Egy kis támpont: a szakemberek véleménye szerint, hazánkban az optimális környezetet a napelemes cserép telepítésére a déli tájolású tetők biztosítják, amelyek 35 fokos hajlásszöggel rendelkeznek.

Minimális eltérés az ideálistól

Persze abban az esetben sem kell aggódni, amennyiben a modernizálni kívánt tetőszerkezet paraméterei eltérnek az ideálistól. Minimális differenciák még nem okoznak jelentős hatékonyságvesztést.

Például, ha a tetőszerkezet az optimális déli helyett inkább keleti vagy nyugati tájolású, illetve a hajlásszöge 5-10 fokos eltérést mutat, a napelemes cserép közel azonos termelési mutatókat hoz, mint az imént ecsetelt, megfelelőnek tartott környezeti viszonyok között.  Amennyiben az eltérés ennél jóval nagyobb, sajnos a szolárcserép üzemeltetése nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket.

A napelemes cserép és a rokoncserép kombinálásáról

Korábban megjegyeztük, hogy a napelemes elven működő cserép telepítése kizárólag az azzal kompatibilis hagyományos cserép kíséretében valósulhat meg. A hagyományos cserepek közvetlenül a tetőfelület szélei és a tető egyéb építményei (például kémény) mellett kapnak helyet, minimálisan kétcserépnyi hosszban.

A tetőfedő és a szolárcsapat finomra hangolt összjátéka

Mivel a napelemes egységek ötvözik a hagyományos cserepek és a villamossági szerkezetek működési elvét, illetve funkcióját, logikus, hogy a tervezésüknél és a telepítésüknél mindkét említett terület szakembereinek jelen kell lenni, illetve összehangoltan dolgozni. Egyébként maga a modern cserép telepítésének villamossági szempontjai abszolút megegyeznek a hagyományos szolárpanelek alapszabályaival. A tetőfedés szempontjából minimális eltérést találunk a léctávolság vonatkozásában.

Napelemes cserép telepítése lépésről lépésre

Hogyan zajlik a gyakorlatban a szoláregység kivitelezése? Először a tetőfedők jutnak szóhoz. A munkájuk képezi a projekt első lépését, vagyis a tetőfedés napelemes cserepektől mentes részének a komplett kivitelezését.

Amennyiben minden kész a szolárcserép fogadására, elkezdődhet a munka második fázisa, aminek során a tetőfedő szakemberek, illetve a napelemes cserepek telepítését végző személyek egymással közreműködve dolgoznak. Ideális esetben, ha minden előkészület adott, a közös munka nem vesz több időt igénybe egyetlen napnál.

A kérdések kérdése: mennyibe kerül mindez?

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a beruházás anyagi része mellett sem. Mennyibe kerül ez a praktikus és persze roppant esztétikus rendszer telepítése egy közepes családi ház esetében, ahol minden adott a rendszer ideális teljesítményének elérésére? Fontos tudni, hogy a napelemes tetőcserép ára nem olcsó.

napelemes cserép ár

Igen, maga a rendszer ára, illetve a kiviteleztetés díja nagyobb összeget takar, mint a klasszikus panelek esetében. Bár sokak szerint felesleges és nem is mérvadó a két rendszer árának összehasonlítása, hiszen míg a nagymodulos szerkezet „csak” a funkcióját végzi, addig ezek a mesterműnek is beillő, mutatós, homogén szerkezetű egységek az esztétika oltárán is áldoznak.

Azoknak a személyeknek pedig, akiknek fontos az otthonuk minden részletre kiterjedő tökéletes kisugárzása, mindenképpen megéri a szóban forgó beruházás, ami egyébként idővel visszahozza az árát.

Milyen összeggel kell számolnunk pontosan?

Ahhoz, hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, lássunk egy konkrét példát! Adott egy átlagos paraméterekkel operáló családi otthon, aminek a kielégítő energiaellátottsága 6kWp-s rendszer jelenlétét igényli. Amennyiben az említett épület tetőszerkezetének korszerűsítésé során a lakók a napelemes tetőcserép telepítésének szavaznak bizalmat, közel 4 millió Ft beruházással kell számoljanak.

Persze fontos tudni, hogy ez az összeg hozzávetőleges. A személyes igények függvényében felfelé és lefelé is változhat, de a konkrét összeg természetesen az árajánlatkérés, illetve a személyes helyszíni felmérés során derül ki. Tény, hogy az említett összeg nem kevés, de a megtérülés után csak profitálni lehet belőle.

Végszó

Tehát, mielőtt belevágnánk a fejszénket a napelemes cserép telepítésének komoly projektjébe, vértezzük fel magunkat a kellő információkkal, különös tekintettel a különböző gyártók termékeinek egymással való kombinálására, illetve a modernizálni kívánt ingatlan környezeti viszonyaira! Mérjük fel az előttünk álló lehetőségeket, osszunk-szorozzunk, készítsünk pro-kontra listát.

A napelemes cserép előnyei megkérdőjelezhetetlenek és talán idővel, különösen, ha beindul a tömeggyártás, a beszerzési, illetve a telepítési díja is „szelídül” valamennyire. Persze, ha nem szeretnénk várni és minden feltétel adott a szóban forgó technika telepítésére, nyugodtan elindíthatjuk a projektet. 

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás