környezetbarát

Ne minden környezetbarát, ami annak ltászik!

környezetbarát
Környezetbarát

A modernkori szemléletmódok elég sok kárt okoztak a világban. Az emberiség az ipari forradalom óta olyan szinten pazarolja a környezeti erőforrásokat és változtatja meg az éghajlatot, ami egy önfelerősítő kört alakított ki. A megjelenő globális és regionális katasztrófák miatt megindult egy bizonyos szintű változás, de kétséges, hogy mindez elég lesz-e a végső cél elérésének érdekében. Sokan elkezdtek dobálóznia környezetbarát kifejezéssel, de gyakran fogalmunk sincs arról, hogy annak mi az igazi háttere. Lássunk erre egy példát.

Itt van mondjuk a napenergia hasznosítása. Nagyon fantasztikus, hogy fotovoltaikus elemeket gyártanak, amiket évtizedekig fel lehet használni energiatermelésre. A kérdés ugyanakkor az, hogy ez tényleg környezetbarát hosszú távon megnézve. Komoly energia befektetésre van szükség, hogy az alapanyagokat ezekhez a termékekhez előállítsák és itt még nincs vége a sornak, mert azoknak adott a lebomlási időszaka, ami legalább annyi vagy még több időintervallumot vesz igénybe, amennyit használjuk azokat.

Ugyanez igaz az óriási szennyvíztisztító telepekre, amikről már kiderült, hogy csak halmozzák a problémát, ahelyett, hogy lényegében kezelnék azt. A környezetbarát technológiát tehát bizonyos szinten visszásak lehetnek. Természetesen vannak olyan megvalósítások, amik kifejezetten hasznosak. Ezek közé sorolható a hulladékok újrafeldolgozása vagy a fokozott erdősítési programok. A legjobb mégis az lenne, hogyha mérsékelnénk a szemét gyártást és olyan fejlesztéseket helyeznénk előtérbe, amik összhangban vannak természettel.

Minden olyan cselekvésünk, termékünk, ami emberi léptékben megújuló megteremtheti az ideális környezetet a jövő generációinak. Ahelyett, hogy törtetünk a környezetbarát kifejezés előtt és egyetlen pillanatra sem nézünk az mögé, inkább alaposan vizsgáljuk meg a folyamatok elnyúló hatását és ennek ismeretében tegyük le a voksunkat bármilyen megoldás mellett. Tanuljunk meg együtt létezni a környezetünkkel és mindig távlatokban gondolkodjunk, csakis ilyen formában mozdíthatunk valamit előre