energetikai tanúsítvány

Figyeljünk az energetikai tanúsítvány jelzéseire!

energetikai tanúsítvány
Energetikai tanúsítvány

Az ipari forradalom óta egyre nagyobb problémát jelent a környezet szennyezés. Sokan tévedésbe vannak ezzel kapcsolatban, mert úgy gondolják, hogy a természetet kell csak megvédeni. A növény- és állatvilág mellett ugyanakkor az emberiség érdeke is, hogy a törékeny rendszer ne boruljon fel, mert akkor következik be az igazi katasztrófa. A nagy energiaigénnyel rendelkező műszaki cikkek ideje már lejárt több szempontból.

A növekvő rezsiköltségek miatt, egyre többen döntenek úgy, hogy inkább költenek többet egy bizonyos eszközre, ha annak az energetikai tanúsítványa bizonyítja, a takarékosságát. Ilyen módon a befektet anyagiak megtérülnek, ami a számlákon éreződni fog. Remek példa erre a LED izzó, ami a hagyományos 100 Wattos villanykörte energiaigényének töredékét fogyasztja és ugyanakkor fényerőt képes leadni. Az energetikai tanúsítvány figyelembevételével elérhetjük, hogy otthonunk kifejezetten környezetbarát legyen, ami pozitív visszajelzést ad nekünk is.

energetikai pályázat

Miben segít az energetikai pályázat?

energetikai pályázat
Energetikai pályázat

Igen komoly jelentőséggel bír a mindennapokban, hogy otthonunkat olyan módon alakítsuk ki, aminek hála aztán jelentősen mérsékelhetők a későbbi rezsi kiadások. Az energiahatékonyságnak több nagyon fontos szerepe van, többek között a közvetlen környezetünk egészségesebbé tétele is ilyen. Természetesen egy régebbi lakás fejlesztése olykor jelentős összegeket emészthet fel. Itt kerülhet előtérbe az energetikai pályázat, aminek keretén belül sokat megtakaríthatunk.

Rendszeres időközönként vannak kiírások, amik magánszemélyeknek vagy vállalkozásoknak, cégeknek, önkormányzatoknak szólnak. Ezek az energetikai pályázatok lehetnek állami vagy Uniós támogatásúak. A lényegük, hogy élhetőbb környezetet alakítsunk ki általuk. Van, amikor teljes finanszírozást kapunk, akár előre, egy adott cél érdekében, amilyen lehet mondjuk egy napelem rendszer kiépítése, szigetelés elvégzése, de esetenként, csak segítséget jelent az energetikai pályázat, mert nem 100 %-os a megtérítési arány.