komposztáló

Bátran használjuk ki a komposztáló előnyeit!

komposztáló
Komposztáló

A kert körüli zöld javakat érdemes nagyon megbecsülni. Amennyiben lehetőségünk adódik rá nem kell elpazarolni, hanem inkább használjuk fel az alapanyagokat és készítsünk azokból, szerves anyagban gazdag tárgyát. Ehhez pedig nincs különösebb befektetésre szükség, mert elég csak egy komposztáló és már kezdetét veheti az átalakítás. Ez a hasznos szerkezet valójában nagyon egyszerűen épül fel. Voltaképpen az is megteszi, ha házilag összebarkácsolunk egyet, néhány deszkából és valamennyi drótból.

Természetesen megoldható a komposztáló boltban történő beszerzése is. Az ilyen kivitelek általában műanyagból készülnek és tele vannak résekkel, hogy a levegő megfelelően át tudja járni. Amennyiben kezünkbe vesszük az irányítást és saját magunk teremtsük meg a komposztáló egységet, akkor ne kövessük el azt a hibát, hogy egy alját is alkotunk. A lényeg, hogy minél nagyobb felületen tudjon kapcsolódni az élő talajjal a komposzt halom, mert így oltódik be olyan baktériumokkal, amik gyorsan létrehozzák a szerves masszát.

szelektív hulladékgyűjtés

Miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés?

szelektív hulladékgyűjtés
Szelektív hulladékgyűjtés

A fogyasztói társadalom jelenleg az aranykorát éli. Szinte bármi megvásárolható pénzért, valamilyen termék vagy szolgáltatás formájában. Amikor valamire szükségünk van, gyakran elég csak beülnünk a számítógép elé és online megrendelhetjük azt. Ilyen módon, még otthonról sem kell kimozdulnunk, mert minden házhoz érkezik. A nagyüzemi termelésnek azonban megvan az a mellékhatása, hogy hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik, amit valamilyen formában kezelni kell. A szelektív hulladékgyűjtés éppen ezért lett kulcsfontosságú tevékenység ezen a téren.

Amennyiben a frakciók és az összetevők külön vannak szelektálva, sokkal egyszerűbben lehet azokat ismét feldolgozni. A papír-, fém-, üveg-, műanyag és szerves hulladék mind másféle kezelést igényel. Szerencsére már egyre jobban terjednek azok a technológiák, amiknek hála minimális környezetterhelés mellett forgathatók vissza a szelektív hulladékgyűjtés nyersanyagai. Már csak arra kell összpontosítani, hogy minél nagyobb mértékben történjen meg a válogatás.

újrahasznosított papír

Megtérülő befektetés az újrahasznosított papír alkalmazása!

újrahasznosított papír
Újrahasznosított papír

A különböző nyersanyagok felhasználása során mindig érdemes odafigyelni, hogy mekkora mértékben tud megújulni a készlet, amiből kiveszünk. A fémek esetében, például korlátozott a felhozatal, mert emberi léptékben nézve, az újabb telepek kialakulása nem igazán mérhető. Vannak azonban olyan összetevők, amik képesek néhány évtized alatt újratermelődni, ha a feltételek adottak. A fa egy igen gyakran használt építőelem, de valójában sokkal több minden más is készül belőle.

Ismerkedjünk meg az újrahasznosított papír fogalomkörével. Amikor egy teljesen új füzet vagy könyv születik meg, netán valamilyen csomagolóanyag, akkor kevesen gondolkodnak azon, hogy mi lesz annak a sorsa. Általában a kukában végzi, de nem mindegy, hogy melyikben. Ha hozzájárulunk aktívan az újrahasznosított papír megjelenéséhez, akkor megelőzzük, hogy több fát kivágjanak csak azért, hogy abból új termékeket gyártsanak.

hulladék újrahasznosítás

Megéri foglalkozni a hulladék újrahasznosítással

hulladék újrahasznosítás
Hulladék újrahasznosítás

Kétség kívül komoly problémák vannak világszerte, amikkel muszáj foglalkoznunk, még akkor is, ha eleinte úgy érezzük, hogy az nem a mi dolgunk. Sajnos a globalizált- és a fogyasztói társadalom működése során, sokan elfelejtik, hogy a természet részét képezik. Egyre gyakoribb a nagymennyiségű szemét termelése, aminek a kezelése gyakran nem elég hatékony módszerekkel történik meg. Szerencsére már van ár lehetőség és sok esetben akarat is, hogy a hulladék újrahasznosítás optimális keretek között zajlódjon.

Mielőtt kicsit elmerülnénk a részletekben, megéri rendet tenni a fogalmak között, ugyanis nem mindegy, hogy miről beszélünk. A köznapi nyelvben minden szemétnek minősül, ami kidobásra vár és már használhatatlannak tűnik. Ilyenek a csomagoló anyagok, rossz alkatrészek is. Valójában ezek a hulladék kategóriába tartoznak, ami azért elkülönítendő, ugyanis nyersanyagként tekinthetünk rájuk. A hulladék újrahasznosítás révén elérhető, hogy jelentősen csökkentsük, a jelenleg nagyüzemben zajló kitermeléseket, gyártásokat.

zöldhulladék elszállítás

Teljesen felesleges a zöldhulladék elszállítás

zöldhulladék elszállítás
Zöldhulladék elszállítás

Léteznek olyan szolgáltatások, amik első ránézésre nagyon hasznosak, de kicsit jobban utána járva a dolgoknak rájövünk, hogy teljesen feleslegesek. Remek példa erre a zöldhulladék elszállítás. Ugyanis azt tudni kell, hogy ahol keletkezik ilyen jellegű összetevő, annak ott helye is van. Nézzük meg ezt például a gyepnyíráson, bokormetszésen vagy falevelek lehullásán keresztül. Miért kell a pázsit levágott részét összekaparni?

Ha azt ott hagyjuk, akkor néhány nap alatt teljesen eltűnik, komposztálódik és ilyen formában táplálja a növények gyökerét pontosan olyan szerves anyaggal, amilyenre azoknak szüksége van a további fejlődéshez. Ezzel mérsékelve a felhasznált műtrágya mennyiségét. A lemetszett gallyak ugyanezt nyújtják. A lehulló levelek ősszel takaróként fedik be a talajt, aminek azonnal gereblyével esnek neki sokan. Csúnyán fest, mondják. Ha azonban megvárnák a tél végét, észrevennék, hogy magától eltűnik ez a takaró, mert az apró élőlények feldolgozzák azt.

újrahasznosított papír

Válasszuk inkább az újrahasznosított papírt!

újrahasznosított papír
Ujrahasznosított papír

A fogyasztói társadalom egyik legkomolyabb problémaköre, hogy nagymennyiségű hulladék keletkezik a különféle termékek gyártása során. Ezeket aztán valamilyen módon, de kezelni kell. Általában egy részüket elégetik, de a főbb százalékukat még ma is lerakókban helyezik el. Megint csekély mennyiséget használnak fel újra. A cél az lenne, hogy ennek a mértékét lehessen jelentősen növelni. Nézzünk meg egy konkrét példát, az újrahasznosított papír fogalomkörén keresztül.

Sokat elmond az a tényszerűség, hogy csak 10 %-ék körüli részarányt ad a teljesből az újrafeldolgozás, miközben a jelentős része még mindig a szeméttelepekre kerül ennek. Egyes adatok szerint a kommunális hulladéknak a 40 %-át teszi ki ez. Főként csomagolóanyagként alkalmazzák és ami a legszomorúbb, hogy a jelenlegi technológia eljárás szerint fából készül. Itt áll fenn annak az esélye, ami egy paradoxonként nyilvánul meg, tehát, hogy erdőket vágnak ki, amikből könyveket gyártanak, amelyeknek a lapjaira ráírják, hogy miért ne legyenek kivágva az fák.

hulladék újrahasznosítás

Miért annyira fontos a hulladék újrahasznosítás?

hulladék újrahasznosítás
Hulladék újrahasznosítás

A modern világ egyik legnagyobb problémája között említhető meg a nagytömegű hulladék keletkezése. Sajnos a fogyasztói társadalom egy iskolapéldája annak, hogy mennyire nem foglalkozik a gazdaság a jövő generációk igényeinek kielegyítésével és csak a pénzgyártásra összpontosít. Valamikor régen, még az volt a cél, hogy olyan termékeket hozzanak létre a gyártók, amelyek lehetőleg egy emberi életre szólnak.

Így történhetett az meg, hogy a 40-50 éves hűtők még a mai napig, bár kissé energiafaló módon, de ellátják a rájuk bízott feladatokat. Ma viszont a hulladék újrahasznosítás az, amivel próbálják kiváltani, hogy gyakran néhány év után már a szemétben köt ki a legtöbb elektronikai berendezés. Jobb esetben megtörténik ez a folyamat, de gyakran azonnal a végleges lerakást választják, amivel komoly terhelést okoznak a környezetre nézve. A hulladék újrahasznosítás működhetnek megfelelő hatásfokkal, de gyakran ez sem megtérülő, tehát inkább mérséklik azt, mintsem komoly támogatást kapna.

zöldhulladék elszállítás

Valóban jó döntés a zöldhulladék elszállítás?

zöldhulladék elszállítás
Zöldhulladék elszállítás

A tavaszi időszaktól számítva egészen késő őszig számolnunk kell azzal, hogy kertünkben úgynevezett zöld hulladék keletkezik. Ha kicsit jobban belegondolunk, akkor érdemesebb volna ezeket az alapanyagokat inkább zöld javaknak nevezni. Miért van az, hogy szemétként tekintünk a szerves összetevőkre és megteszünk mindent azért, hogy a zöldhulladék elszállítás gyorsan és maradéktalanul megtörténjen? A probléma gyökere abban rejlik, hogy egyszerűen nem vagyunk tisztában ezeknek az értékével.

Bátran kiindulhatunk abból, hogy akinek a zöldhulladék elszállítás egy alapvető problémája, az rendelkezik bizonyos méretű kerttel, ahol valójában fel tudná használni ezt az anyagot, direkt módon vagy némi átalakítás után. Az ősszel lehulló falevelek vagy frissen vágott gyep feleslegesen kerül bele a kukába, ugyanis visszajuttatva a növények tövére, csak serkentenék azoknak a növekedését szerves trágyaként, megkímélve ezzel bennünket a felesleges kiadásoktól. Mi lehet akkor a zöldhulladék elszállítás megfelelő alternatívája?

Az újrahasznosítás némi kézügyességgel már fillérekből sikerülhet

Az újrahasznosítás
Az újrahasznosítás

Sajnos a háztartásaink sok esetben nagyon pazarlóak az energiával, és a hulladékkal is. Sokan még mindig szemétnek gondolják a hulladékot, és a megunt tárgyaikat kidobandó kacatnak vélik. Az újrahasznosítás még mindig lassan terjed, és a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban is rengeteg a negatív tapasztalat. Pedig tengernyi kiaknázatlan lehetőség áll előttünk. Ötleteket és megfontolandó megoldásokat találsz oldalunkon, amikkel a környezetedet és a használati tárgyaidat te is felújíthatod, vagy új funkciókat adhatsz nekik.