ökológia

Miben segít nekünk az ökológia?

ökológia
Ökológia

Nagyon sok hasznos tudományterület van, amiket érdemes lenne komolyan venni. Sokan azt hiszik, hogy amiért valamit tanítanak az iskolában, az a hétköznapokban is megszokott és felhasznált tudást jelent. Valójában nincs így. Az emberek hajlamosak gyorsan elfelejteni a fontosabb tételeket, még akkor is, ha azok az ökológia keretén belül meghatározzák a mindennapi életüket.

Valóban hozzá szoktunk ahhoz, hogy mindent megoldanak helyettünk és a szánkba rágnak. Gyakran, a hiedelmeken alapuló, sok hibás tudás öröklődik tovább, ami a későbbiekben komoly környezeti károkat okozhat. Egy nagyon szemléletes példa, hogy rengetegen, még gazdálkodó személyek is meg vannak győződve róla, hogy a béka megeszi a krumplit a földben. Annak ellenére, hogy ez nem pontosan egy ökológia által vizsgált probléma, amit okoznak a következmények, már az lehet. A földműves, szegény élőlényt hibáztatja a nyílván való bűnös helyett, ami a csiga.

ökológia

Mi is valójában az ökológia?

ökológia
Ökológia

Egyre több olyan tudományterület létezik, amelyik valamilyen módon, de azzal foglalkozik, hogy mivel lehetne jobbá tenni az emberek életét. A gyors fejlődésünk és a gazdasági igények szüntelen kiszolgálása miatt, lassan oda jutunk, hogy a környezetre senkinek nem marad ideje. A természet egy teljesen más fogalom, de nem feledhetjük el, hogy annak szerves részét képezi az ember és anélkül bizony létezni sem tudnánk. A biológián belül van egy terület, ami az ökológia megnevezést kapta. Ezt szokták még környezetbiológiának is nevezni a köznyelvben.

Mégis mivel foglakozik ez a szakág? Az egyed feletti szerveződési szintekkel, azon belül főként a populációkkal, vagyis szaporodási közösségekkel, ami az élőlényeket illeti. Az ökológia ugyanakkor környezeti tényezők hatását figyeli meg az említett közösségekre nézve. A növények és állatok mellett az emberre is kiterjed, hiszen mi magunk vagyunk azok, akik a legjobban módosítjuk az életteret, ahol megjelenünk.

természetvédelmi terület

Nagyon fontos minden a természetvédelmi terület!

természetvédelmi terület
Természetvédelmi terület

A modern korral kezdetét vette egy olyan eseménysorozat, ami teljesen oda vezetett, hogy az emberek többsége elveszítette kapcsolatát az őt körülvevő élővilággal. A városon élő személyek már csak egy rövidebb kirándulás alkalmával találkoznak a természettel és úgy gondolják, hogy annak ők egyáltalán nem részesei. Sajnos ez nem így működik. Az is egy tévhit, hogy néhány természetvédelmi terület bőven elég ahhoz, hogy a vadon élő állatokat megóvjuk a pusztulástól, vagy akár saját magunkat hosszútávon. A valóság sokkal zordabb, mint elsőre gondolnánk.

A társadalom általában arra fókuszál, amit a média az orra alá dug, ezért főként a gazdasági fejlődésre van hatalmas hangsúly fektetve, miközben a természeti javak egyre csak fogynak. Hiába írják elő jogszabályok, hogy egy ország 10 %-a természetvédelmi terület kell legyen, amikor, a maradék 90 %-ot egyszerűen kizsigerelik. Rá kell jönnünk arra, hogy a környezet nem valami paraméter, amit kedvünk szerint befolyásolhatunk a gépeinkkel, hanem annak szerves részét képezzük mi magunk is.