napkollektor

Mi mindene jó a napkollektor?

napkollektor
Napkollektor

Több olyan kivételes megújuló energiaforrás létezik, amit megéri okosan kihasználni. Ezek közül a napkollektor működésében rejlik kifejezetten nagy potenciál. Ez a szerkezet azért született meg, hogy a fentről érkező hőenergiát elnyelve felfűtse a vizet. Ezt aztán felhasználhatjuk fürdésre vagy bizonyos rendszerekben, amilyen a padlófűtés is, fűtőközegként funkcionálhat. Természetesen megvannak azok az időszakok, amikor kiemelt mértékben aknázható ki a napkollektor képessége.

Ez nyilvánvalóan a nyári szezon, amikor a lakás melegítésére nincs külön szükség, de a kellemes hőmérsékletű folyadékra, mosdás szempontjából igen. A késő őszi és kora tavaszi időszakban ugyanakkor könnyedén rásegíthet a tökéletes klíma megteremtésére a napkollektor. Többféle kivitelben, kapható. Formáját tekintve és a kapacitását is, eltérő lehet. Csatlakoztatva kombinált rendszerekhez, fokozható a hatékonysága. Továbbá a tökéletes tájolása szintén elengedhetetlen.

napelem ár

Megtérülő befektetés a napelem ár kifizetése

napelem ár
Napelem ár

Amikor egy új otthont építünk fel vagy a régit szeretnénk alaposabban felújítani, akkor komolyan érdemes elgondolkodni azon, hogy integrálunk olyan rendszereket, amik segítenek lecsökkenteni a későbbi kiadásinkat és még a környezetre nézve is pozitív hatást fejtenek ki. Kezdetben lehet, hogy soknak tűnik, amit kifizetünk, de ez megtérülő befektetés. Itt van máris a napelem ár, ami remek példa erre.

Egy olyan rendszerről van szó, ami több millió forintot emészthet fel, de cserébe szinte teljesen függetleníthetjük magunkat az energiaszolgáltatóktól. Egyáltalán nem vagy csak minimális összegeket kell majd fizetnünk. Lehet, hogy több év, amíg a napelem ár visszajön a családi kasszába, de majd fél évszázadra szól a kiépített hálózat, így kiszámolhatjuk, hogy jól járunk-e vagy sem. Hasznos dolog, ha nem kell függjünk senkitől, mert magunknak képesek vagyunk megtermelni azt az árammennyiséget, ami elég, hogy kielégítsük a felmerülő igényeinket.

Használjuk ki a napelem nyújtotta előnyöket!

napelem
Napelem

Az energia kinyerése többféle módon lehetséges. Még olyan formában is fennáll ez a meghatározás, ha csak egy bizonyos forrást veszünk alapul. Legyen ez a napenergia. A naprendszerünk közepén található csillag folyamatosan sugározza ki fényét, ami páratlan hő- és elektromos áramforrás. Amíg az utóbbit közvetlenül érezhetjük, az áram kinyeréséhez szükségünk van némi eszközháttérre. Erre szolgál a napelem.

Ezek a rendszerek általában egy olyan félvezető anyagból készülnek, amikben az elektronáramlás gond nélkül végbemehet. Ilyen formában, amikor beérkezik egy foton, az kiüti az apró negatív töltéssel rendelkező részecskét és elindul a kör. A napelem hatékonysága általában az anyag tulajdonságaitól függ. Természetesen a környezeti tényezőket sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen, minél nagyobb mértékben éri a sugárzás a napelem paneleket, annál több elektromosság generálódik. ebből fakadóan a megfelelő méret, alak, elhelyezés szöge, tájolás kiemelt jelentőséggel bír.

szélenergia

Legyen okosan kihasználva a szélenergia

szélenergia
Szélenergia

A modern korban, az egyik legfontosabb tényező, aminek a jelenlétére szükség van, az az energia. Hiányában egyszerűen képtelenek vagyunk boldogulni. Ezzel működtetjük a különféle gépezeteket, amik segítenek a speciális feladatok elvégzésében. Ennek hála tudjuk melegíteni vagy hűteni a levegőt, világítást biztosítani, rövid idő alatt nagy távolságokat megtenni. Voltaképpen minden irányból körbevesz bennünket, csak a kinyerése jelent olykor némi problémát. Ismerjük meg az egyik kivételes és kimeríthetetlen válfaját, ami a szélenergia.

Már nagyon régóta ismert ez a forma, amit eleinte csak gabonaőrléshez vagy vízszivattyúzáshoz használtak fel. Csak a fejlődés hatására jöttek rá, hogy milyen formában alakítható át a szélenergia elektromos árammá. Ennek eredménye a sok szélturbina, amit nagyobb dombok tetején láthatunk. Rengeteg potenciál van ebben a forrásban, mert bár a talaj közelében előfordulnak szélcsendes idők, de 50-75-100 méter magasan állandóan történik valamilyen mértékű légmozgás.

geotermikus fűtés

A jövőt jelenthetné a geotermikus fűtés

geotermikus fűtés
Geotermikus fűtés

Az otthonunk fűtése és a melegvíz előállítás komoly költségeket von maga után. Éves szinten ez bőven kiteszi a 80 %-ot, ezért aztán érdemes komoly figyelmet szentelni erre. A megfelelő technológia felhasználásával elérhetjük, hogy csökkentsük a kiadásainkat és még a környezetet is kíméljük a különféle gázok kiengedésétől. Érdemes figyelmünket a geotermikus fűtés felé fordítanunk. Egy kimeríthetetlen forrásról van szó, ami mindenhol rendelkezésre áll. Kis hazánk ebből a szempontból még inkább előnyben van a többi országgal szemben, mert itt kifejezetten vékony a földkéreg.

Ennek eredménye a rengeteg termálvíz, amire oly sok település alapozza a turizmusát. Minél mélyebbre hatolunk lefelé, annál magasabb a hőmérséklet és optimálisabb módon nyerhető ki az energia. A geotermikus fűtés egyik formája a talajhőszivattyú alkalmazása. Nagyon egyszerűen megoldható a bekötés, amennyiben az akarat megvan hozzá. Másik változat, amikor közvetlenül vagy közvetett módon a melegvizeket vezetik be az otthonokba.

megújuló energia

Miért előnyös a megújuló energia?

megújuló energia
Megújuló energia

Az emberiség komoly kihívások ellőt áll és csakis rajtunk múlik, hogy sikerül ezeken felülkerekednünk vagy teljesen maguk alá gyűrnek bennünket a megpróbáltatások. A modern gazdaságot a pénz és a nyersanyagok utáni folyamatos hajsza uralja, vezérli. Háborúk dúlnak a kőolajért, miközben a megújuló energia több jeles képviselője már rendelkezésünkre áll, azokat csak használnunk kellene. Sajnos ez nem elég nagy üzlet egyeseknek, ezért a fejlesztések a hátérbe szorulnak. Gyakran még a meglévő rendszereket is próbálják további módokon elnyomni, például külön adók bevezetésével.

Kinek kell a Nap-, szél-, víz-, geotermikus energia, amíg van elegendő olaj? De ez nem tart örökké. A prognózisok szerint gyorsan fogynak a készletek és a környezetre kifejtett káros hatások is egyre jobban növekednek. Ennek ellenére még mindig dübörög a lobbi, hogy ez kell nekünk és minden más megújuló energia csak mese. Érdekes kérdés, hogy ezekkel pótolni lennénk-e képesek az igényeinket? Ezt csak akkor fogjuk megtudni, amikor eljön az a pillant, amikor már nincs több fosszilis nyersanyag, amit felhasználhatunk.

megújuló energia

Sokféle megújuló energia létezik

megújuló energia
Megújuló energia

Az ember a mindennapjait olyan módon tölti el, hogy igazából fel sem fogja, amit kap a természettől, annak mekkora ára van. Azt hisszük, hogy bőven elég valamit bedugnunk a konnektorba és máris adott az áram, megnyitnunk a csapot, ahhoz, hogy folyjon a víz. A hulladékok eltüntetése is kimerül annyiban, hogy a kukába dobjuk a szemetet. A dolgok valójában ennél jóval bonyolultabbak. A háttérben zajló munkálatok komoly erőfeszítést igényelnek, hogy mi akár a megújuló energia rendszerek égisze alatt kényelmesen éljünk.

A tiszta vizet ugyanis elő kell állítani, a szemetet szelektálni, visszaforgatni, lerakni, semlegesíteni, az áramot pedig elengedhetetlen megtermelni valamilyen módszerrel. A megújuló energia egy csodálatos lehetőség, ami megteremti számunkra az esélyt arra, hogy egészségesebb körülmények között éljünk. Természetesen nem mehetünk el figyelem nélkül azon megállapítások mellett, hogy a környezeti terhelés még akkor is magas, ha a megújuló energia formáit aknázzuk ki.

Napelemes kandeláber utcai használatra

Napelemes kandeláber
Napelemes kandeláber

Napjainkban a napelem már-már reneszánszát éli, hiszen számos kertben, utcai világítóegységben és ipari létesítményben megtalálható. A napelem köztudottan a Napból érkező sugarakat használja fel a világításhoz, ezáltal pedig nem fogyaszt villamos áramot sem, egyszóval igen energiatakarékos. A napelemes kandeláber magas hatásfokkal és csúcstechnológiás alkatrészekkel működik. Az utcai lámpában található napelem, a nap folyamán összegyűjti a Nap energiáját, amit a sötétben hasznosít.

A napelem előnye számtalan tekintetben megmutatkozik

A napelemek előnyei
A napelemek előnyei

Napjainkban egyre inkább láthatjuk, hogy nagyon sok háztartás és közintézmény él a napelem által nyújtott számtalan lehetőséggel. Ami nem is csoda, hiszen a napelemek előnyei számtalan tekintetben megmutatkoznak a fogyasztók számára, amelyek igencsak kecsegtető megoldásokat biztosítanak. Elsősorban a költséghatékonyság, a pénzmegtakarítás szempontjából lehetnek vonzóak, ugyanis a napelemeknek köszönhetően, nagyon sok energiát spórolhatnak meg, akár hosszabb távon is.