környezetvédelem

Egy komoly tudományterület a környezetvédelem

környezetvédelem
környezetvédelem

Mielőtt nekikezdenénk a téma részletes elemzésének, első lépésben érdemes egy komoly fogalomzavart helyre tenni. A környezetvédelem és a természetvédelem között elég eltérő a különbség. Sokan összekeverik ezeket, de valójában van köztük különbség. A természetvédelem az, amikor egyszerűen szólva az élővilágot próbálják megmenteni az emberi beavatkozásoktól, az arra elhivatott személyek.

Ezzel szemben a környezetvédelem esetében arról van szó, hogy az embert magát igyekeznek megmenteni a saját maga által kreált problémáktól a szakemberek. Logikus kérdés, hogy miért van erre szükség. Azt hihetnénk, hogy képesek vagyunk átlátni az ökológiai rendszerek azon működését, amik révén teljesen összhangban élhetünk a környezetünkkel. Azóta, hogy a modern társadalom kialakult, egyre mélyebb lett a szakadék az ember és a természet között. Gyakran azt hisszük, hogy a tudomány révén, mindent elő tudunk állítani mesterségesen és olykor évtizedeknek kell eltelnie, mielőtt belátjuk, hogy tévúton járunk.

környezetgazdálkodás

Hogyan zajlik a valóságban a környezetgazdálkodás?

környezetgazdálkodás
Környezetgazdálkodás

Vannak olyan sajátos témák, amiket érdemes egy kicsit alaposabban körüljárni, főleg, ha nyitni szeretnénk a világban zajló események felé. Ezek közül kiemelkedő a környezetgazdálkodás fogalomköre. A tudományos meghatározás lényege, hogy olyan módon történik meg a természeti javak felhasználása, hogy közben nem károsodnak az ökológiai rendszerek. Ez nagyon leegyszerűsítet, de helytálló kijelentés lenne, ha valóban léteznének ilyen megoldások. Az igazság az, hogy van rá lehetőség, ami szerint gyarapítjuk a környezeti javakak, annak ellenére, hogy folyamosan használjuk azokat.

A környezetgazdálkodás kifejezetten fontos lenne a földművelés területén. Nem is gondolunk bele abba, hogy a talaj egy fogyó erőforrás, amivel hihetetlenül jól kell tudnunk bánni. Az óriási szántóföldek lassan de biztosan fogynak, hiszen a forgatásos technológiák ahhoz járulnak hozzá, hogy a humusztartalom lecsökken és ezzel teljesen tönkremegy az a színtér, amin jelenleg az élelmiszer alapanyagok és a takarmány előállítása történik.

környezetbarát

Ismerkedjünk meg a környezetbarát fogalommal

környezetbarát
Környezetbarát

Sokan vannak, akik úgy élik a mindennapjaikat, hogy egyszerűen nem is vesznek tudomást arról, pontosan mi veszi körbe őket. Az ember hajlamos mindent magától értetődőnek venni, de valójában ez jóval bonyolultabb, mintsem elsőre gondolnánk. Ha megkérdezünk valakit arról, hogy honnan van a víz, akkor nagy eséllyel az mondaná, a csapból, esetleg a vezetékből. Ez helytálló, egészen addig, amíg valami oknál fogva el nem veszik azt. Akkor pedig jön a kérdés, hogy miért nincs?

Fontos, hogy törekedjünk a környezetbarát szemléletmód kialakítására, különben gyorsan azon kaphatjuk magunkat, hogy a természet, ami eddig támogatott bennünket az ellenségünkké változik. Ezt nem puszta gonoszságából teszi, hanem azért, mert annyira tönkretettük, hogy már képtelen ellátni a funkcióit. Amikor összedőlnek körülöttünk a felépített rendszerek, csak akkor kapunk észbe. Meg kell tanulnunk, hogy a környezetbarát szó nem csak egy kifejezés, hanem komoly mélysége van.

környezettudatosság

Váljon létformánkká a környezettudatosság!

környezettudatosság
Környezettudatosság

Az életünk során kifejezetten sok olyan probléma van, amit gyakran túl komolyan veszünk. Némelyiknek hihetetlenül egyszerű a megoldás, míg másoknak valamivel bonyolultabb, de leküzdhető, ha megvan hozzá a kellő akarat. A környezettudatosság, szintén ebbe a fogalomkörbe tartozik, a legtöbb ember elképzelése szerint. Valamiért az ivódott bele a köztudatba, véletlenül vagy szándékos beavatkozás hatására, hogy a környezettudatosság egyet jelent a lemondásokkal teli élettel.

Valójában ez nincs így. Nem kell nélkülöznünk egyetlen percig sem, csak annyi a feladatunk, hogy odafigyelünk a részletekre. Alaposan megnézzük, mit vásárolunk, mibe érdemes befektetni. Az egyszer használatos nejlonzacskók helyett, a vászon szatyrok az ideális alternatívák, vagy esetleg a papír alapanyagból készült csomagolóanyagok. A környezettudatosság során, okosan válogatunk azon termékek között, amiket a jövőben használni szeretnénk.

szennyvíztisztítás

Lehetne hatékonyabb a szennyvíztisztítás!

szennyvíztisztítás
Szennyvíztisztítás

Az élet nem volna lehetséges a kellő mennyiségű és kiváló minőségű ivóvíz nélkül. Az emberi szervezetnek szüksége van naponta minimum 2 liter tiszta folyadékra, de ez az arány inkább felfelé mozdul el, mintsem az ellenkező irányba. A felhasználási ráta mégis kimagasló napi szinten is, ugyanis a fogyasztás mellett a fürdés, mosás, takarítás, WC öblítés további mennyiséget vesz el. Napi átlagba sok 100 literhez közelítő mennyiséget használjuk fel.

Komoly szerephez jut ezért a szennyvíztisztítás. Mielőtt ebben kicsit elmélyednénk, azt a tényt nem árt tisztáznunk, hogy az ember nem el-, hanem csak felhasználja a folyadékot. Nem kötjük azt meg valamilyen módon, mert a bevitel és kiadási mérleg ugyanakkora, csupán szennyezés mértéke változik. Voltaképpen minden tekintetben, legyen az külső vagy belső használat ugyanazt a szerepet tölti be a víz, ami a tisztítás. A szennyezés mértékétől függően komoly feladat a szennyvíztisztítás. A jelenlegi módszerek, széles körben elterjedtek, de a legfrissebb kimutatások szerint nem elégségesek.

természetvédelmi terület

Mi a természetvédelmi terület előnye?

természetvédelmi terület
Természetvédelmi terület

Az ember a pusztító tevékenységei révén, komolyan megterheli a bolygót, ami nem csak a különféle élőlények kárára, hanem a saját maga vesztére is tör. Sajnos ott tartunk, hogy az ember képtelen felfogni azt, hogy nem a tájnak van szüksége őrá, hanem fordítva. Sokan csak rosszallóan tekintenek, amikor meghallják azt, hogy természetvédelmi terület, mert egy kihasználatlan földdarabot látnak, amin nem lehet profitot termelni.

Valójában sokkal nagyobb értéke van ennek a résznek, mint bármelyik másiknak, amin intenzív művelés zajlik. A folyamatos mezőgazdasági munkálatok, lassan, de biztosan tönkreteszik az élő talajt és ilyen formában sivatagot hoznak létre, még azokon a területeken is, hogy amúgy, minden feltétel adott a bőséges szerves anyag reprodukcióhoz. A természetvédelmi terület lényege, nem mindig az, hogy teljes egészében érintetlenül hagyjuk azokat, olykor éppen az állapotmegőrzés a cél. A szukcesszió elég gyorsan dolgozik, aminek következtében különböző növénytársulások váltják egymást.

természetvédelem

Kövessük a természetvédelem alapelveit

természetvédelem
Természetvédelem

Az ember eléggé elszakadt a termeszedtől az elmúlt néhány évtizedben. Ez a trend már az ipari forradalom óta fokozódik és jelenleg a tetőfokára hágott, de nagy eséllyel itt még nem állt meg. Sajnos az erdők, rétek, tengerpart, folyók, tavak csak addig érdekesek a legtöbb személynek, amíg ott eltöltik a jól megérdemelt pihenőidejüket. Ezt követően már teljesen el is felejtkeznek annak a fontosságáról.

Voltaképpen túrizmusra van használva a táj, teljesen figyelmetlenül hagyva, hogy egy élő és lélegző rendszerről van szó, ami nélkül képtelenek lennénk életben maradni. A természetvédelem fő feladatköre, hogy amennyire csak lehet, megóvja a még jól működő rendszereket a külső beavatkozásoktól. Nincs könnyű dolga a szakembereknek, mert olyan ütemben pusztulnak ki a különféle fajok, amit felfogni is képtelenek vagyunk. Ezeknek az eltűnése gyakran komoly vákuumot hagy maga után, amit jobb esetben betölt egy másik életforma, pótolva a hiányt.

környezetgazdálkodás

Helytelenül történi a környezetgazdálkodás

környezetgazdálkodás
Környezetgazdálkodás

A modern kor ember rendkívül pazarló életvitelt folytat. Gyakran ezt nem vesszük észre a mindennapjainkon, de elég csak egyetlen személetes példával élni, ami legyen mondjuk a fogmosás. Bevett gyakorlat rengeteg személy esetében, hogy miközben súrolja a rágóeszközit, hagyja, hogy a csapból folyjon a víz. A néhány perc alatt, amíg ez a folyamat lezajlik, több litert pocsékolhatunk el teljesen feleslegesen.

Miért nem lehet egy pohárba engedni amennyi kell és azt használni? Természetesen ez csak 1 a nagyon sok olyan alkalom közül, amikor a környezetgazdálkodás nem valósul meg megtérülő módon. A természet javainak felhasználása, amennyiben nem megújuló módon történik, akkor csak magunktól és a jövő nemzedékeitől vesszük el az esélyt a boldog és minden igényt kielégítő életre. Mindenki nagyon örül, amikor azt hallja a híradóban vagy olvassa egy cikkben, hogy a kormány jelentős költségeket fordított egy bizonyos terület rehabilitációjára.

környezetbarát

Ne minden környezetbarát, ami annak ltászik!

környezetbarát
Környezetbarát

A modernkori szemléletmódok elég sok kárt okoztak a világban. Az emberiség az ipari forradalom óta olyan szinten pazarolja a környezeti erőforrásokat és változtatja meg az éghajlatot, ami egy önfelerősítő kört alakított ki. A megjelenő globális és regionális katasztrófák miatt megindult egy bizonyos szintű változás, de kétséges, hogy mindez elég lesz-e a végső cél elérésének érdekében. Sokan elkezdtek dobálóznia környezetbarát kifejezéssel, de gyakran fogalmunk sincs arról, hogy annak mi az igazi háttere. Lássunk erre egy példát.

Itt van mondjuk a napenergia hasznosítása. Nagyon fantasztikus, hogy fotovoltaikus elemeket gyártanak, amiket évtizedekig fel lehet használni energiatermelésre. A kérdés ugyanakkor az, hogy ez tényleg környezetbarát hosszú távon megnézve. Komoly energia befektetésre van szükség, hogy az alapanyagokat ezekhez a termékekhez előállítsák és itt még nincs vége a sornak, mert azoknak adott a lebomlási időszaka, ami legalább annyi vagy még több időintervallumot vesz igénybe, amennyit használjuk azokat.

környezettudatosság

Eljött a környezettudatosság ideje

környezettudatosság
Környezettudatosság

Az elmúlt néhány évtizedben beköszöntött egy olyan új helyzet, amire eddig nem volt felkészülve az emberiség. Sajnos azt kell mondanunk, hogy a modern világ mellett a butaság korát is éljük, ami egyszerűen elképesztő helyzeteket teremt. Minél jobban eltávolodtunk a természettől, annál komolyabb problémák merültek fel, amik egyelőre csak fokozódni látszanak. Bár vannak próbálkozások a rossz helyzet megoldására, például a környezettudatosság révén, de gyakran ez nem elég.

Hiába gyűjtjük szelektíven a hulladékot, amikor alapból annak a keletkezését kellene megakadályozni. A tudatos vásárlás is egy rendkívül fontos folyamat, de ehelyett inkább az önellátás lehetne a cél. Az iskolákban rengeteg anyagot próbálnak ráerőltetni a fiatalokra, de ezek közül egyik sem készíti fel őket a várható jövőre. A fokozott termelés és a piac fejlesztése egyáltalán nem segít, hiszen ezzel csak növeljük a problémákat, aminek a visszahatását nekünk kell elviselni és az unokáinknak.

szennyvíztisztítás

Átgondoltan történjen a szennyvíztisztítás

szennyvíztisztítás
Szennyvíztisztítás

Az ember az élettevékenységeihez elég jelentős mennyiségű vizet használ fel a mindennapokban. Régen, amikor még nem léteztek mindenféle kémiai adalékanyagokkal szennyezett termékek, a mosogató és mosdóvizet minden probléma nélkül lehetett kiönteni a kiskertbe, mert azt az ott élő szervezetek könnyen hasznosítani tudták. Ma már ez kivitelezhetetlen, hiszen a vegyszerek megtörik a felépült körforgást és komoly problémákat okoznak. Megszületett ezért aztán a szennyvíztisztítás iparszerű eljárása. Komoly műszaki szerkezeteken keresztül történik ez meg folyamatosan.

Hatalmas csőrendszerek viszik a városban összegyűlt folyadékot a kijelölt helyekre, ahol óriási kádakban szellőztetik, kavarják a szennyvizet. Speciális baktériumkultúrák hozzáadásával érik el, hogy a felhalmozódott nitrogént és foszfort lecsökkentsék, mielőtt a befogadó vízbe engednék azt. A szennyvíztisztítás eredményessége ugyanakkor nagyon megkérdőjelezhető, hiszen sok tanulmány vonatkozik arra, hogy bármennyire is sokat tesznek ezért gyakran több kárt okoznak, mint hasznot.

természetvédelem

Mit rejt magában a természetvédelem?

természetvédelem
Természetvédelem

Modern világot élünk, aminek a következményeit egyre jobban érezzük. Sajnos a pozitív hatások nagyban eltörpülnek a negatív eredmények mellett, amit az ember sikeresen létrehozott. Miért történt ez? A természettől való, alapjaiban történő elfordulás egy olyan lavinát indított el, amit nem biztos, hogy lehetséges megállítani. Sokan úgy vélik, hogy csak a baj van a természetvédelem kivitelezésével, mert ilyen módon meghúzunk egy határt, hogy azt már pedig nem szabad bántani és felélni.

Tudnunk kell, hogy a gazdasági fejlődés alapja a természeti elemek elfogyasztása. Kőolaj, víz, talaj, ásványi anyagok, ezek mind olyan erőforrások, amik szerves részét képezik a világunknak. Azt hihetnénk, hogy ha néhány 100 kilométerrel arrébb megyünk, mint ahol a kitermelés zajlik, akkor már megúszhatjuk a következményeket, de amíg ugyanazon a bolygón élünk és pusztítunk, addig márpedig el fogjuk szenvedni a következményeket.

Bio tisztítószerek a környezetbarát otthonért

Bio tisztítószerek
Bio tisztítószerek

Ön is érezte már azt takarítás után, hogy kapar a torka, esetleg fáj a feje? Ez bizony a tisztítószerek vegyszertartalma miatt van. Minél magasabb egy tisztítószer vegyszermennyisége annál jobban tönkreteszi az egészségét. A bio tisztítószerek vegyszermentesek, ráadásul a környezetet is megóvhatja azáltal, hogy bio szereket használ. A drogériák és a különféle szupermarketek polcain is olyan erős tisztítószereket találhat, amelyek vegyi anyagokat tartalmaznak. Ezek a kezét is rövid időn belül tönkre fogják tenni.