napkollektor

Mi mindene jó a napkollektor?

napkollektor
Napkollektor

Több olyan kivételes megújuló energiaforrás létezik, amit megéri okosan kihasználni. Ezek közül a napkollektor működésében rejlik kifejezetten nagy potenciál. Ez a szerkezet azért született meg, hogy a fentről érkező hőenergiát elnyelve felfűtse a vizet. Ezt aztán felhasználhatjuk fürdésre vagy bizonyos rendszerekben, amilyen a padlófűtés is, fűtőközegként funkcionálhat. Természetesen megvannak azok az időszakok, amikor kiemelt mértékben aknázható ki a napkollektor képessége.

Ez nyilvánvalóan a nyári szezon, amikor a lakás melegítésére nincs külön szükség, de a kellemes hőmérsékletű folyadékra, mosdás szempontjából igen. A késő őszi és kora tavaszi időszakban ugyanakkor könnyedén rásegíthet a tökéletes klíma megteremtésére a napkollektor. Többféle kivitelben, kapható. Formáját tekintve és a kapacitását is, eltérő lehet. Csatlakoztatva kombinált rendszerekhez, fokozható a hatékonysága. Továbbá a tökéletes tájolása szintén elengedhetetlen.

hőszivattyú

Hőszivattyú a folyamatos és egyenletes fűtésért

hőszivattyú
Hőszivattyú

A mérsékelt égövnek megvannak a maga előnyei és egyben hátrányai is. A több évszak nagyon változatos élővilágot hozott létre, amiben folyamatosan gyönyörködhetünk, de ugyanakkor gondoskodnunk kell a saját kényelmünk megteremtéséről. A faladat gyakran elég nehéz, de vannak kivételese jó technikai megoldások. Az év majdnem felében szükség van arra, hogy otthonainkat fűtsük, ugyanis így teremthetünk megfelelő légkört, amiben boldogan élhetünk. A hőszivattyú egy kifejezetten remek megoldást kínál, amit érdemes előnyünkre fordítani.

Az elv jól ismert a hűtőgépek, klímaberendezések működéséből, viszont nagyobb beruházásról van szó. Gyakran pontosan ez a hátráltató tényező, ami miatt kevesen vágnak bele a rendszer kialakításába. A már meglévő fűtési hálózat teljes lecserélése jelentős költségeket von maga után. Természetesen a kiadások idővel megtérülnek, de ez gyakran több évet vesz igénybe. A hőszivattyú előnyeit akkor lehet igazán megtapasztalni, amikor nem áll rendelkezésre másféle fűtőanyag.

napelem ár

Megtérülő befektetés a napelem ár kifizetése

napelem ár
Napelem ár

Amikor egy új otthont építünk fel vagy a régit szeretnénk alaposabban felújítani, akkor komolyan érdemes elgondolkodni azon, hogy integrálunk olyan rendszereket, amik segítenek lecsökkenteni a későbbi kiadásinkat és még a környezetre nézve is pozitív hatást fejtenek ki. Kezdetben lehet, hogy soknak tűnik, amit kifizetünk, de ez megtérülő befektetés. Itt van máris a napelem ár, ami remek példa erre.

Egy olyan rendszerről van szó, ami több millió forintot emészthet fel, de cserébe szinte teljesen függetleníthetjük magunkat az energiaszolgáltatóktól. Egyáltalán nem vagy csak minimális összegeket kell majd fizetnünk. Lehet, hogy több év, amíg a napelem ár visszajön a családi kasszába, de majd fél évszázadra szól a kiépített hálózat, így kiszámolhatjuk, hogy jól járunk-e vagy sem. Hasznos dolog, ha nem kell függjünk senkitől, mert magunknak képesek vagyunk megtermelni azt az árammennyiséget, ami elég, hogy kielégítsük a felmerülő igényeinket.

napelem rendszer

Milyen előnyöket kínál a napelem rendszer?

napelem rendszer
Napelem rendszer

A modern technika segítségével, már nagyon sok hasznos dolgot tudunk elérni. Gyakran hallhatjuk azt, hogy energiahiányban szenved az egész világ, hiszen nincs elég fosszilis nyersanyag, ami képes lenne hosszútávon kielégíteni az emberek igényét. Szerencsére vannak olyan megújuló források, amikre minden körülmények között számíthatunk. Ezek egyikének a kinyerésére szolgál például a napelem rendszer. Egyszerűbb és komplex hálózatok formájában is kiaknázható ezeknek a képessége.

Nagy öröm sokaknak, hogy otthonukat ilyen módon tudják ellátni elektromos árammal. A napelem rendszer hatékonyságához nem fér kétség, de természetesen vannak olyan feltételek, amiknek meg kell felelniük, hogy fokozódjon a termelékenység. A márka és típus minden tekintetben meghatározó. Érdemes olyan cégtől vásárolni a napelem rendszer darabjait, amelyik már bizonyított és a garancia mellett javítást, alkatrészcserét is vállal.

energetikai tanúsítvány

Figyeljünk az energetikai tanúsítvány jelzéseire!

energetikai tanúsítvány
Energetikai tanúsítvány

Az ipari forradalom óta egyre nagyobb problémát jelent a környezet szennyezés. Sokan tévedésbe vannak ezzel kapcsolatban, mert úgy gondolják, hogy a természetet kell csak megvédeni. A növény- és állatvilág mellett ugyanakkor az emberiség érdeke is, hogy a törékeny rendszer ne boruljon fel, mert akkor következik be az igazi katasztrófa. A nagy energiaigénnyel rendelkező műszaki cikkek ideje már lejárt több szempontból.

A növekvő rezsiköltségek miatt, egyre többen döntenek úgy, hogy inkább költenek többet egy bizonyos eszközre, ha annak az energetikai tanúsítványa bizonyítja, a takarékosságát. Ilyen módon a befektet anyagiak megtérülnek, ami a számlákon éreződni fog. Remek példa erre a LED izzó, ami a hagyományos 100 Wattos villanykörte energiaigényének töredékét fogyasztja és ugyanakkor fényerőt képes leadni. Az energetikai tanúsítvány figyelembevételével elérhetjük, hogy otthonunk kifejezetten környezetbarát legyen, ami pozitív visszajelzést ad nekünk is.

Használjuk ki a napelem nyújtotta előnyöket!

napelem
Napelem

Az energia kinyerése többféle módon lehetséges. Még olyan formában is fennáll ez a meghatározás, ha csak egy bizonyos forrást veszünk alapul. Legyen ez a napenergia. A naprendszerünk közepén található csillag folyamatosan sugározza ki fényét, ami páratlan hő- és elektromos áramforrás. Amíg az utóbbit közvetlenül érezhetjük, az áram kinyeréséhez szükségünk van némi eszközháttérre. Erre szolgál a napelem.

Ezek a rendszerek általában egy olyan félvezető anyagból készülnek, amikben az elektronáramlás gond nélkül végbemehet. Ilyen formában, amikor beérkezik egy foton, az kiüti az apró negatív töltéssel rendelkező részecskét és elindul a kör. A napelem hatékonysága általában az anyag tulajdonságaitól függ. Természetesen a környezeti tényezőket sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen, minél nagyobb mértékben éri a sugárzás a napelem paneleket, annál több elektromosság generálódik. ebből fakadóan a megfelelő méret, alak, elhelyezés szöge, tájolás kiemelt jelentőséggel bír.

zöld energia

Ismerkedjünk meg a zöld energia jelentőségével

zöld energia
Zöld energia

Hazánkban is egyre inkább érezteti hatását a klímaváltozás. Bár sokan, sajnos még a döntéshozók között is úgy vélik, hogy ez csak pillanatnyi figyelemelterelés a médiában, a komolyabb témákról, ezért nem foglalkoznak érdemben a jelenséggel, tenni pedig semmit sem szándékoznak. Pontosan milyen módszereket lehetne bevetni, hogy mérsékeljük az egyre gyakrabban fennálló szélsőséges viszonyokat? A zöld energia felé fordulva sokan látják ezekben a megoldást.

Tény, hogy a szén- és gázerőművek fokozott működése komoly terhelést jelent az atmoszféra káros anyag koncentrációjának növelésére nézve. Az atomreaktorok folyamatosan komoly kockázatot jelentenek, mert sérülésük esetén jelentős sugárzást juttatnak a szabadba. A zöld energia ezekkel szemben sokkal környezetbarátabb és ami fontos, hogy megújul. Hazánk geotermikus potenciálja igen magas, de kevés figyelem összpontosul rá. Sok helyen kihasználják a termálvizek előnyeit, de ez főleg a fürdőzésben nyilvánul meg.

szélenergia

Legyen okosan kihasználva a szélenergia

szélenergia
Szélenergia

A modern korban, az egyik legfontosabb tényező, aminek a jelenlétére szükség van, az az energia. Hiányában egyszerűen képtelenek vagyunk boldogulni. Ezzel működtetjük a különféle gépezeteket, amik segítenek a speciális feladatok elvégzésében. Ennek hála tudjuk melegíteni vagy hűteni a levegőt, világítást biztosítani, rövid idő alatt nagy távolságokat megtenni. Voltaképpen minden irányból körbevesz bennünket, csak a kinyerése jelent olykor némi problémát. Ismerjük meg az egyik kivételes és kimeríthetetlen válfaját, ami a szélenergia.

Már nagyon régóta ismert ez a forma, amit eleinte csak gabonaőrléshez vagy vízszivattyúzáshoz használtak fel. Csak a fejlődés hatására jöttek rá, hogy milyen formában alakítható át a szélenergia elektromos árammá. Ennek eredménye a sok szélturbina, amit nagyobb dombok tetején láthatunk. Rengeteg potenciál van ebben a forrásban, mert bár a talaj közelében előfordulnak szélcsendes idők, de 50-75-100 méter magasan állandóan történik valamilyen mértékű légmozgás.

geotermikus fűtés

A jövőt jelenthetné a geotermikus fűtés

geotermikus fűtés
Geotermikus fűtés

Az otthonunk fűtése és a melegvíz előállítás komoly költségeket von maga után. Éves szinten ez bőven kiteszi a 80 %-ot, ezért aztán érdemes komoly figyelmet szentelni erre. A megfelelő technológia felhasználásával elérhetjük, hogy csökkentsük a kiadásainkat és még a környezetet is kíméljük a különféle gázok kiengedésétől. Érdemes figyelmünket a geotermikus fűtés felé fordítanunk. Egy kimeríthetetlen forrásról van szó, ami mindenhol rendelkezésre áll. Kis hazánk ebből a szempontból még inkább előnyben van a többi országgal szemben, mert itt kifejezetten vékony a földkéreg.

Ennek eredménye a rengeteg termálvíz, amire oly sok település alapozza a turizmusát. Minél mélyebbre hatolunk lefelé, annál magasabb a hőmérséklet és optimálisabb módon nyerhető ki az energia. A geotermikus fűtés egyik formája a talajhőszivattyú alkalmazása. Nagyon egyszerűen megoldható a bekötés, amennyiben az akarat megvan hozzá. Másik változat, amikor közvetlenül vagy közvetett módon a melegvizeket vezetik be az otthonokba.

energetikai pályázat

Miért hasznos az energetikai pályázat?

energetikai pályázat
Energetikai pályázat

Egyre több embert foglalkoztat, hogy pontosan milyen módon lenne képes ellátni saját otthonát energiával? A jelenlegi hálózatból elegendő áramot lehet nyerni, bár annak az ára olykor magasra szökik, ezért volna érdemes kitalálni egy olyan megoldást, ami sokkal költséghatékonyabb. Sok újféle technikai szerkezet van, ami képes kielégíteni az igényeinket, a talaj hőszivattyútól egészen a napelemekig, de ezek finanszírozása olykor elég sokba kerül.

Mi akkor a megoldás? A több éves törlesztő részlettel és olykor elég sok kamattal kecsegtető bankkölcsönök helyett az energetikai pályázat mellett voksoljunk. Ezeknek a lényege, hogy gyakran vissza nem térítendő támogatást kínál bizonyos termékekre, amiket így módunkban áll a hasznunkra fordítani. Természetesen nagyon oda kell figyelni az apró részletekre, mert azokon könnyen elbukhat az energetikai pályázat. Olykor csak jogi személyek jelendkezhetnek, amilyenek az egyesületek, cégek, míg máskor kimondottan a lakosságot célozzák meg ezzel a lehetőséggel.

megújuló energia

Miért előnyös a megújuló energia?

megújuló energia
Megújuló energia

Az emberiség komoly kihívások ellőt áll és csakis rajtunk múlik, hogy sikerül ezeken felülkerekednünk vagy teljesen maguk alá gyűrnek bennünket a megpróbáltatások. A modern gazdaságot a pénz és a nyersanyagok utáni folyamatos hajsza uralja, vezérli. Háborúk dúlnak a kőolajért, miközben a megújuló energia több jeles képviselője már rendelkezésünkre áll, azokat csak használnunk kellene. Sajnos ez nem elég nagy üzlet egyeseknek, ezért a fejlesztések a hátérbe szorulnak. Gyakran még a meglévő rendszereket is próbálják további módokon elnyomni, például külön adók bevezetésével.

Kinek kell a Nap-, szél-, víz-, geotermikus energia, amíg van elegendő olaj? De ez nem tart örökké. A prognózisok szerint gyorsan fogynak a készletek és a környezetre kifejtett káros hatások is egyre jobban növekednek. Ennek ellenére még mindig dübörög a lobbi, hogy ez kell nekünk és minden más megújuló energia csak mese. Érdekes kérdés, hogy ezekkel pótolni lennénk-e képesek az igényeinket? Ezt csak akkor fogjuk megtudni, amikor eljön az a pillant, amikor már nincs több fosszilis nyersanyag, amit felhasználhatunk.

zöld energia

Kapjon nagyobb figyelmet a zöld energia!

zöld energia
Zöld energia

A jelenlegi gazdaság a létét a fosszilis energiahordozókra építi. Elég jelentős formában jelen van még az atomenergia, ami voltaképpen a környezetbarát technológiák közé sorolhatunk. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy az elhasznált radioaktív fűtőanyagok tárolását leszámítva egy szénerőmű sokkal több káros összetevőt enged a környezetbe, rájövünk, hogy egy viszonylag hatékony megoldásról van szó. Természetesen ezek a feltevések azonnal összeomlanak, egy katasztrófa esetén, ami az egész világra kihathat.

Na, de akkor melyek azok a zöld energia formák, amikről elmondhatjuk, hogy teljes egészükben megújulók és hasznosak. A geotermikus, Nap, szél, víz, biomassza tartozik ezek közé. A logikus kérdés, hogy ezek, miért nem kapnak elegendő hangsúlyt? A válasz a jelenlegi rendszerben keresendő, ugyanis a mindent elsöprő GDP növelés utáni vágy és az olaj lobbi a meghatározó. A fogyasztók többségét nem érdekli, hogy honnan és milyen forrásból származnak azok a termékek, amiket megvásárolnak, csak azzal foglalkoznak, hogy ki tudják fizetni azokat, majd használatba vehessék.

energiatakarékosság

Kapjon komoly figyelmet az energiatakarékosság!

energiatakarékosság
Energiatakarékosság

A mindennapi életünkben komoly jelentőséggel bír az elektromosság, de legalább ennyire fontos a hőenergia is. Ezeknek a mértékletes felhasználása gyakran cél, ugyanis ilyen módon tudjuk visszaszorítani jelentős mértékben a kiadásainkat. Nagyon érdekes, hogy amennyiben körülnézünk egy kicsit jobban a világban, akkor azt látjuk, hogy bármerre tekintünk, minden irányból komoly mennyiségű energia áramlik felénk, amiknek kiemelt potenciája van.

Ilyenek a jól ismert alternatív változatok a víz-, szél-, nap-, geotermikus energia. Mindezeken felül még vannak egyéb hordozók, amelyek folyamosan körül vesznek bennünket. Mindezeket tudva, miért kell olyan sok figyelmet összpontosítani az energiatakarékosság kérdésére? Valójában a kinyerés az, ami rengeteg problémát okoz. Csak komoly befektetéssel tudnak a mai rendszerek előállítani egységes mennyiségű áramot.

szélenergia

Folyamatosan kiaknázható a szélenergia

szélenergia
Szélenergia

A világ, amely körülvesz bennünket, dúskál mindenféle energiában, de az emberiség valamiért mégis annak hiányától szenved. A legnagyobb mértékben még ma is a fosszilis hordozókat aknázzuk ki, miközben már rendelkezésre állnak olyan alternatívák, amikre mindig számíthatunk. Ezek között kiemelt jelentőséggel nyilvánul meg a szélenergia. Ezt könnyedén kinyerhetjük, ha adott a megfelelő technikai háttér hozzá. Néhány 10 méter magasan a légáramlás szinte folyamatos, ezért felesleges attól tartanunk, hogy megáll és áram nélkül maradunk.

Azt hihetnénk, hogy a szélenergia csak nagy erőmű farmok alkalmazásával aknázható ki, de ezzel szemben egyre inkább elterjedtek a szigetszerű megoldások, amik csak egyetlen lakást látnak el. A környezetvédők, annyira nem kedvelik ezt az energiatermelési formát, mondván, hogy veszélyt jelentenek a méretes turbinák a madarakra, amik olykor nekirepülnek azoknak. Sajnos balesetek előfordulnak, de mindenre van hatékony megoldás, csak alkalmazni kell azokat. Mekkora kapacitást jelent egyetlen erőmű?

geotermikus fűtés

Környezetkímélő és gazdaságos a geotermikus fűtés

geotermikus fűtés
Geotermikus fűtés

A statisztikai adatok szerint, egy lakás éves rezsiköltségeinek 80 %-át a fűtés teszi ki. Ezért ha valamilyen módon lehetőségünk van ezen csökkenteni, akkor jelentős kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat. Sok módszert fejlesztettek ki az idők folyamán, hogy ez megoldódjon, ezért aztán van miből válogatnunk. Kiemelt jelentőséggel bír a geotermikus fűtés, amit érdemes komolyan venni. Ez a formája az energia kinyerésnek egyszerűen kimeríthetetlen, hiszen a bolygó magjának melegét használja fel, ami megállás nélkül termelődik.

Miért éri meg ebbe befektetni, ha a hatékonysági ráta nem volna elég meggyőző, akkor még ott van az az egyszerű dolog, hogy környezetbarát, hiszen nem bocsájt ki semmilyen káros anyagot az atmoszférába. Természetesen a szükséges felszerelés megteremtése jelent némi környezetterhelést, de ez elhanyagolható. A geotermikus fűtés komoly szakmai munka során köthető be, ezért csakis olyan szakemberekkel dolgozzunk, akik minden tudás és a szükséges szerszámok birtokában vannak.