2023-06-01
megújuló energia

A jövőt biztosíthatják a megújuló energiaforrások

megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások

Eljön az megújuló energiaforrások időszaka, akár akarjuk, akár nem.

A jelen kor egyik hatalmas problémaköre, hogy egyszerűen nincs elegendő energia, a gazdasági feltételek kielégítésére. Jelenleg a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésére fektetődik a fő hangsúly, de ez sem fog túl sokáig tartani már. Sokak félelme, hogy ezek nem tudják kiváltani a jelenlegi rendszereket és egy komoly válság alakul ki emiatt.

Érdekes, hogy bizonyos tanulmányok így, mások pedig úgy írják le ezt. Nem felejthetjük el azonban, hogy amíg működik az olaj lobbi, addig bármit tehetünk, úgy is azt fogják erősíteni.

Így az megújuló energiaforrások nem tudnak kiszolgálni bennünket kellő képen.

A mérték mindig meghatározó, egyéb szempontokból, ugyanis vannak bőven igények, amikből módunkban áll leadni egy keveset. Ha ezt megtesszük, máris lecsökken az igény, ami új körülményeket fog teremteni.

Na de mik azok a megújuló energiaforrások, amik egyáltalán szóba kerülhetnek?

A 7 legfontosabb megújuló energiaforrás:

  • Víz energia
  • Szél energia
  • Nap energia
  • Biomassza
  • Geotermikus
  • Óceáni
  • Hidrogén

Víz – mint megújuló energia forrás:

Alapvetően 2 típust különböztetünk itt meg, a Gáttal történő vízerőművet és a folyó vízerőművet.

Amikor a gát segítségével felgyűjtik a vizet egy völgyben akkor a gát alján elhelyeznek egy turbinát ami az átfolyó vízből a turbina segítségével áramot fejleszt.

hoover-gát
hoover-gát

A folyó vizes megoldásban a turbina a sebesen folyó víz útjába építik, így az sokkal kevesebb befektetéssel jár azonban kevésbé szabályozható a termelés mértéke.

Vízenergia előnyei:

A vízenergia nem okoz szennyezést, ezért sokkal környezetbarátabb energiamegoldás a környezetünk számára.

Méretét tekintve lehet egészen nagyszabású, gondoljunk csak a Hoover- gátra, vagy kisebb folyókban fellelhető turbinákra. Jelenlegi használata környezetbarát, nem szennyezi a levegőt és folyamatos ellátást biztosít a számunkra.

Szél – mint megújuló energiaforrás:

A szélenergia átalakítására szolgáló rendszereknek számos formája van. Legismertebb közülük az Osztrák határ mellett található szélerőmű park. Nagy magas propeller szerű építmények, a nap 24 órájában gyűjtik az áramló levegő által generált mozgási energiát.

szélerőmű
szélerőmű

A szélerőmű parkok a szél áramlásának energiáját turbinák felhasználásával és villamos energiává alakítják.

szélerőmű park
szélerőmű park

A kereskedelemben kapható szélenergia-előállító rendszerek sokféle eszközt táplálhatnak, míg az egyszélű turbinákat a már létező energiaszervezetek kiegészítésére használják. A háztartásokban is lehetséges szélerőművet alkalmazni, akár a ház tetejére felszerelt mini szélerőművel.

Szélerőmű előnyei:

A szélenergia tiszta energiaforrás, ami azt jelenti, hogy nem szennyezi a levegőt, mint az energia más formái.

A szélenergia nem termel szén-dioxidot, és nem bocsát ki olyan káros termékeket, amelyek környezeti lebomlást okozhatnak, vagy negatívan befolyásolhatják az emberi egészséget, például szmog, savas eső vagy más hőszorító gázok.

A szélenergia-technológiába történő beruházás új lehetőségeket is nyithat a munkahelyek és a munkaképzés szempontjából, mivel a farmok turbináit karbantartás és karbantartás céljából működtetni kell.

Hátrányai:

Mivel a szélerőműparkok általában vidéki vagy távoli területeken épülnek, általában messze vannak a nyüzsgő városoktól, ahol a villamos energia van a legnagyobb szükség.

A szélenergiát vezetéken keresztül kell szállítani, ami magasabb költségeket eredményez.

Bár a szélturbinák nagyon kevés szennyezést bocsátanak ki, egyes városok ellenzik őket, mivel uralják a látképeket és zajt keltenek.

A szélturbinák a helyi vadvilágot is veszélyeztetik, mint a madarak, amelyeket néha elpusztítanak, ha belerepülnek a turbina karjaiba.

Napenergia:

A napenergia talán a legfontosabb és legtöbbet használt megújuló energiaforrás.

napenergia
napenergia

A napenergia a nap fényét és hőjét használja megújuló vagy „zöld” energia előállításához. A napenergia leggyakoribb formáját a napelemek vagy a fotovoltaikus elemek használják.

A fotovoltaikus erőművekben szinte egymást érve vannak elhelyezve, hogy nagy mezőkben napfényt rögzítsenek. Időnként a házak és egyéb épületek tetején is láthatja őket.

A cellákat félvezető anyagokból készítik. Amikor a nap sugarai eltalálják a sejteket, amelyek így szabad elektronjaikat eleresztik. Ez lehetővé teszi az elektronok áramlását a cellán és áramtermelést.

fotovoltatikus panel
Processed with VSCO with a5 preset

Nagyobb léptékben a napkollektorok energiát hozhatnak létre több ezer ember számára egyszerre. A napenergiás erőművek különféle technikákat alkalmaznak a nap felhasználásával történő energiatermelésre.

Van ahol a nap energiáját víz forralására használják fel, amely viszont gőzturbinát működtet, hogy hasonló módon állítson elő áramot, mint a szén- vagy atomerőművek. Ezeket Napkollektornak nevezzük.

napkollektor
napkollektor

Napjaink legnagyobb úttörője ezen területen a Tesla nevű céghez fűződik. Elon Musk és csapata sorra állítja elő a napenergia termelés és tárolás eszközeit, amelyek mind egyre kifinomultabb technológiát alkalmaznak.

Talán legismertebb eszközei ezen a téren a Solar roof és a Power wall. az első mint tetőcserép alkalmazható a napenergia gyűjtéshez, a második pedig mint akkumulátor a megszerzett energia tárolásában és elosztásában segít.

Tesla
Tesla

A világ számos pontján történnek egyre nagyobb mértékű beruházások, így a napenergia begyűjtéséhez és tárolásához szükséges infrastruktúra kialakítása egyre kedvezőbb ár-érték szempontjából.

Hazánkban is sok helyen állnak át erre a megújuló energiaforrásra. Többnyire vidéken találkozunk a házak tetejére szerelt napelemekkel vagy napkollektorokkal.

Biomassza mint megújuló energiaforrás:

A bioenergia megújuló energia, amelyet biomasszából nyernek. A biomassza olyan szerves anyag, amely a közelmúltban élő növényekből és szerves hulladékból származik. Többnyire a mezőgazdaságokban ismert, szerves hulladékból, trágyából, elhalt növényekből állítják elő.

Különféle módszerek vannak az energia előállítására a biomassza felhasználásával.

Ezt meg lehet valósítani biomassza elégetésével vagy a metángáz felhasználásával, amelyet a hulladéklerakókban a szerves anyagok természetes bomlása okoz.

Fontos tudni azonban, hogy a biomassza energiatermelésben történő felhasználása szén-dioxidot eredményez.

Amelyet a levegőbe juttatnak, de a növények regenerálása ugyanannyi szén-dioxidot fogyaszt, amely állítólag kiegyensúlyozott légkört teremt.

A biomassza számos különféle módon felhasználható a mindennapi életben, nemcsak személyes, hanem üzleti vállalkozások számára is.

2019-ben a biomasszából származó energia például az Egyesült Államokban a felhasznált teljes energia kb. 5% -át tette ki.

Ez az energia fából, bioüzemanyagokból, etanolból, valamint hulladéklerakókból elfoglalt metánból vagy kommunális hulladék égetéséből származik.

Geotermikus energia:

A geotermikus hő olyan hő, amely csapdába esik a földkéreg alatt. A Föld 4,5 milliárd évvel ezelőtti képződése és a radioaktív bomlás következtében.

Időnként nagy mennyiségű hő távozik természetesen, ez ismerős eseményekhez vezet, például vulkáni kitörésekhez vagy gejzírekhez.

Ez a hő felfogható és felhasználható a geotermikus energia előállításához olyan gőz felhasználásával, amely a felület alatt szivattyúzott fűtött vízből származik, amely aztán a tetejére emelkedik és felhasználható turbina működtetésére.

Hazánkban a legismertebb Geotermikus jelenség talán az Egri-sókút, ahol a föld alól természetes módon tör fel a gőzölgő víz és csodálatos képződményeket épít.

Magyarország igen gazdag geotermikus energia forrásokban!

Óceáni energia

Az óceán kétféle energiát termelhet: termikus és mechanikus.

Az óceán hőenergiája a meleg víz felszíni hőmérsékletein alapszik, hogy energiát termeljen különféle rendszerekkel.

Az óceán mechanikus energiája az árapályokat és az árapály áramlásait felhasználva olyan energiát generál, amelyet a föld forgása és a hold gravitációja hoz létre.

Előnyök

A megújuló energia más formáitól eltérően, a hullámenergia kiszámítható és könnyű megbecsülni az előállított energia mennyiségét.

Ahelyett, hogy változatos tényezőkre támaszkodna, mint például a nap és a szél, a hullámenergia sokkal következetesebb. Ez a megújuló energiaforrás is bőséges, a legtöbb lakott városok általában óceánok és kikötők közelében vannak, megkönnyítve ennek az energiának a felhasználását a helyi lakosság számára.

A hullámenergia potenciálja elképesztő, mégis kihasználatlan energiaforrás, amelynek becsült képessége évi 2640 TWh termelés.

Viszonyítás képen az évi 1 TWh energia képes évi 93 850 átlagos házat energiával ellátni.

Jelenlegi korlátozások

Azok, akik az óceán közelében élnek, határozottan részesülnek a hullámenergiából, de azoknak, akik a tengerparttal nem rendelkező országokban élnek, nem lesznek hozzáférésük ehhez az energiához.

Az óceánenergia további hátránya, hogy zavarhatja az óceán sok érzékeny ökoszisztémáját.

Noha ez nagyon tiszta energiaforrás, a közelben nagy gépeket kell építeni, hogy elősegítsék az energia gyűjtését, ami zavarokat okozhat az óceán fenekén és az ottani élővilágban.

Egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni, az időjárás.

Amikor durva időjárás megváltoztatja a hullámok állandóságát, az alacsonyabb energiatermelést eredményez, összehasonlítva a viharos időjárás nélküli normál hullámokkal.

Hidrogén – mint megújuló energia forrás:

A hidrogént más elemekkel, például oxigénnel kell kombinálni, hogy a víz előálljon, mivel önmagában nem fordul elő gázként.

Ha a hidrogént elkülönítik egy másik elemtől, akkor az mind üzemanyag, mind villamos energia felhasználható.

Előnyök

A hidrogént tisztán égő üzemanyagként lehet felhasználni, amely kevesebb szennyeződést és tisztább környezetet eredményez.

Használható olyan üzemanyagcellákhoz is, amelyek hasonlóak az akkumulátorokhoz és villamos motor tápellátására is használható.

Jelenlegi korlátozások

Mivel a hidrogén előállításához energiát kell alkalmazni, így nem hatékony a szennyezés megelőzése szempontjából.

Látható tehát, hogy a megújuló energiaforrások egész sora áll készenlétben, hogy megoldja a problémánkat, de amíg nem szentelünk ezeknek elegendő figyelmet, addig minden marad a régiben.

Jobb lenne ugyanakkor hamarabb észbe kapni és tenni, mint az utolsó pillanatban kapkodni és menteni, amit még tudunk.

A prognózisok az elkövetkezendő néhány évtizeden belül komoly változásokat jósolnak.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás