zöld energia

Ismerkedjünk meg a zöld energia jelentőségével

zöld energia
Zöld energia

Hazánkban is egyre inkább érezteti hatását a klímaváltozás. Bár sokan, sajnos még a döntéshozók között is úgy vélik, hogy ez csak pillanatnyi figyelemelterelés a médiában, a komolyabb témákról, ezért nem foglalkoznak érdemben a jelenséggel, tenni pedig semmit sem szándékoznak. Pontosan milyen módszereket lehetne bevetni, hogy mérsékeljük az egyre gyakrabban fennálló szélsőséges viszonyokat? A zöld energia felé fordulva sokan látják ezekben a megoldást.

Tény, hogy a szén- és gázerőművek fokozott működése komoly terhelést jelent az atmoszféra káros anyag koncentrációjának növelésére nézve. Az atomreaktorok folyamatosan komoly kockázatot jelentenek, mert sérülésük esetén jelentős sugárzást juttatnak a szabadba. A zöld energia ezekkel szemben sokkal környezetbarátabb és ami fontos, hogy megújul. Hazánk geotermikus potenciálja igen magas, de kevés figyelem összpontosul rá. Sok helyen kihasználják a termálvizek előnyeit, de ez főleg a fürdőzésben nyilvánul meg.

zöld energia

Kapjon nagyobb figyelmet a zöld energia!

zöld energia
Zöld energia

A jelenlegi gazdaság a létét a fosszilis energiahordozókra építi. Elég jelentős formában jelen van még az atomenergia, ami voltaképpen a környezetbarát technológiák közé sorolhatunk. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy az elhasznált radioaktív fűtőanyagok tárolását leszámítva egy szénerőmű sokkal több káros összetevőt enged a környezetbe, rájövünk, hogy egy viszonylag hatékony megoldásról van szó. Természetesen ezek a feltevések azonnal összeomlanak, egy katasztrófa esetén, ami az egész világra kihathat.

Na, de akkor melyek azok a zöld energia formák, amikről elmondhatjuk, hogy teljes egészükben megújulók és hasznosak. A geotermikus, Nap, szél, víz, biomassza tartozik ezek közé. A logikus kérdés, hogy ezek, miért nem kapnak elegendő hangsúlyt? A válasz a jelenlegi rendszerben keresendő, ugyanis a mindent elsöprő GDP növelés utáni vágy és az olaj lobbi a meghatározó. A fogyasztók többségét nem érdekli, hogy honnan és milyen forrásból származnak azok a termékek, amiket megvásárolnak, csak azzal foglalkoznak, hogy ki tudják fizetni azokat, majd használatba vehessék.